Predstavnici ASA Prevent grupacije učesnici Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope

Summit100 biznis lidera iz regiona koji se ove godine održava u Beogradu okupio je eminentne predstavnike biznis i političke zajednice regiona. Samit je otvoren izlaganjem predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabic koja je istakla važnost digitalne revolucije te istakla pozitivne prakse koje provodi Srbija na ovom polju.

 

Partneri Samita za BiH su ASA Prevent grupacija i BBI Banka čiji su predstavnici učestvovali na nekoliko panela i to na temu digitalizacija te međuregijske saradnje.

Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana SAMITa 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrijednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad. Na otvaranju panela, putem video veze, obratila se Maria Gabiel, Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Srbija ide naprijed i prilagođava se digitalnoj transformaciji, ali se postavlja pitanje kako može da odgovori na izazove koje donosi otvaranje tržišta ulaskom u Evropsku uniju, jer svjetske kompanije, poput najveće internet trgovine “Amazon” mogu da uzmu dio kolača i da nas “pojedu”, kaže predsjednik New Frontier Groupa, Branislav Vujović. On je izjavio da treba što prije da krenemo da pravimo naše E-komerc platforme i dodao da je neophodno stvoriti platformu za kupovinu, ali i one koje se mogu koristiti u svim drugim granama.

Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga istakao je prednsti digitalne transformacije te predstavio primjere inovacija koje članice ASA Group implementiraju.

Digitalizacija je neophodna za kompanije koje žele da privuku nove klijente ali i uposlenike. Kroz naše proizvode i usluge kao što su bankarstvo, osiguranje i zdravstvo, uveli smo inovacije u intrenu komunikaciju i razvili digitalne platforme za edukacije, ali i ponudili jedinstvene mogućnosti bezkartičnog slanja I podizanja novca kao i druge digitalne aplikacije” istakao je Hadžiselimović.

Direktoricaa BelMedica Jasmina Knežević istakla je da svi imamo puno koristi od digitalne transformacije, što je prisutno i u medicini. Ona je govoreći o genetskom inženjeringu rekla da zahvaljujući novim tehnologijama od naših gena može da se napravi dio tijela.

Jedna od uvijek značajnih tema na SAMITu 100 je tema olakšavanja trgovine u regionu. Na panelu na kom su učestvovali ministri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije i biznis lideri regiona čulo se i da postoje vrlo jasni akcioni planovi koji se sprovode i koji će u narednom periodu omogućiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i certifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici koje su usmjerene na skraćivanje vremena i smanjenje troškova spoljne trgovine. Privatni sektor je prepoznat kao pokretačka snaga ovih procesa i glavni kontrolor implementacije dogovorenog. Moderator ovog panela Almir Jazvin, član NO Prevent grupacije, istakao je važnost povezivanja regiona u cilju jačanja turističkih i trgovniskih potencijala gdje je ključno brendiranje i udruživanje zemalja regije koje će ponuditi jedinstvene pakete usluga za klijetne.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović ocijenio je da su granice i carinske barijere velika prepreka za unapređenje saradnje. “Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika. Takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i vjerovatno će i današnji i sutrašnji zaključci biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama”, izjavio je Šarović, dodavši da je slaba infrastruktura najveća smetnja razvoju regiona.

Svečanoj večeri koja je na kraju prvog dana SAMITa 100 biznis lidera upriličena prisustvovao je i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Share