Prevent grupacija dobitnik priznanja “Srebreni pečat”

Prevent grupacija dobitnik je “Srebrenog pečata“, nagrade za najuspješniji privredni subjekt u Bosni i Hercegovini. Ovo prestižno priznanje dodijeljeno je na gala svečanosti “100 najvećih u BiH“ koje su zajednički organizirale Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress.

Ovom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja projekta “100 najvećih u BiH“, a ukupni rezultati govore da je privreda Bosne i Hercegovine uprihodovala 29,2 milijarde KM u 2017. godini uz ukupnu dobit kompanija od 625 miliona KM i izvoz od 11,5 milijardi KM. Najuspješnijim bh. kompanijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama uručena su priznanja, a kompletni rezultati istraživanja dostupni su u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – «100 najvećih u BiH», koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

– U narednom period planiramo otvaranje ovih fabrika u kome će biti zaposleno preko 500 novih uposlenika. Prema konsolidovanim podacima Prevent je nastavio rast i u 2017. smo ostvarili rekordan izvoz veći od 650 miliona KM, kao i rast broja uposlenih. Dodatno smo ojačali prisustvo u segmentu namještaja i mode gdje smo ostvarili saradnju sa vodećim proizvođačima namještaja. U autoindustriji nastavljamo rast i ove godine obilježavamo proizvodnju milionite garniture autopresvlaka – naveo je predsjednik uprave Prevent grupacije, Haris Rahman.

Prvi put u okviru projekta «100 najvećih u BiH» realizirano je i istraživanje “Žene u biznisu“. Vodeće kompanije na čelu sa ženama ostvarile su 3,2 milijarde KM od čega je 205,3 miliona dobiti, 793,3 miliona izvoza i 14 804 zaposlenih.

Male, srednje i velike kompanije rangirane su u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

Share