Aminu Dautović i Fatimu Muhasilović

Pozicija:Industrijski dizajn

„Zadatak dizajnera u Prevent Fabrics-u je razvoj novih materijala. Ono čega bi se svaki industrijski dizajner trebao pridržavati i naravno ono čime se mi vodimo u dizajnu jeste to da forma prati funkciju. Naša prva faza počinje od istraživanja segmenta za koji dizajniramo materijale pa do komunikacije sa dobavljačima repromaterijala, osmišljavanje mustre i projektovanje svega toga zajedno gdje je rezultat tkanina za razne namjene; od namještaja, automotiva, kofera i slično. Vrlo važna uloga dizajnera je i komunikacija s krajnjim kupcima, prezentacija novih artikala, poboljšanje serijskih artikala, razmjena ideja i pretvaranje svih tih stvari u djela, odnosno tkanine.“

Predstavljamo vam naše dizajerice Aminu Dautović i Fatimu Muhasilović koje će nas kroz svoju priču uvesti u svijet industrijskog dizajna kroz svoj angažman u Prevent Fabricsu

Amina Daut Biser i Fatima Muhasilović diplomirale su Produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu a trenutno rade kao industrijske dizajerice u Prevent Fabricsu.

Tekstilna industrija je jedna od grana industrije u kojoj industrijski dizajn zauzima posebnu važnost. Nebitno da li se radi o tekstilu čija su vlakna prirodnog ili hemijskog sastava, savremeno doba nalaže standarde koji imaju za cilj prevazilaženje tehnoloških ograničenja u tradicionalnom načinu proizvodnje, kao i omogućavanje novih, kreativnih tehnika u procesu dizajniranja. Baš te kreativne tehnike u procesu dizajniranja su dovele i idalje dovode do novih pronalazaka i novih olakšica u tekstilnoj industriji.

“Kroz studiranje na Produkt dizajnu imala sam mogućnost da izučavam univerzalne principe oblikovanja, kroz niz projekata i zadataka u toku studija, drago mi je što upravo to stečeno znanje  imam priliku iskoristiti u praksi kroz rad kao industrijski dizajner u Prevent Fabriscu.” Kaže Amina i u nastavku nam govori nešto više o industrijskom dizajnu.

Industriskijski dizajn se prvi put kao termin pojavljuje nakon što je raskinuta veza između umjetnosti prenesene na upotrebne predmete i masovnog industrijskog proizvoda, na osnovu toga industrijski dizajn i savremeno tržište izgradili su neraskidivu vezu, koja je doprinjela tome da  je danas nemoguće zamisliti bilo koji proizvod bez njegovog originalnog vizuelnog identiteta.

Uloga dizajnera je predviđanje trendova, novih tehnologija, u današnjem konkurentskom poslovnom okruženju tekstilna industrija mora pratiti trendove. Dizajnerski timovi moraju, pratiti i imati informacije o budućim trendovima unaprijed kako bi imali dovoljno vremena za planiranje i proizvodnju. Stoga dizajner mora biti dobro upućen u nove trendove, tkanine, boje, uzorke, teksture, inovativne materijale.

 

Prevent Fabrics proizvodi tekstil za automobilsku i industriju namještaja kao i kućni tekstil, tekstil za dječije autosjedalice, putni prtljag kao i outdoor tekstil, upravo zbog toga naše dizajnerice tekstila razvijaju tkanine koje se koriste u namještaju, odjeći, automobilima i proizvodima kao što su prtljaga. U izradi tekstila za interijer, nije važna samo estetska, dekorativna, već i funkcionalna komponenta. Prednost treba dati prirodnim vlaknima koja su ekološka, biorazgradiva i pozitivno djeluju na ljudsko tijelo, međutim imaju i neke loše strane, tako da se najbolji rezultati postižu mješavinom prirodnih i sintetičkih vlakana koja su vrlo otporna i praktična.

„Zadatak dizajnera u Prevent Fabrics-u je razvoj novih materijala. Ono čega bi se svaki industrijski dizajner trebao pridržavati i naravno ono čime se  mi vodimo u dizajnu jeste to da forma prati funkciju. Naša prva faza počinje od istraživanja segmenta za koji dizajniramo materijale pa do komunikacije sa dobavljačima repromaterijala, osmišljavanje mustre i projektovanje svega toga zajedno gdje je rezultat tkanina za razne namjene; od namještaja, automotiva, kofera i slično. Vrlo važna uloga dizajnera je i komunikacija s krajnjim kupcima, prezentacija novih artikala, poboljšanje serijskih artikala, razmjena ideja i pretvaranje svih tih stvari u djela, odnosno tkanine.“ ističe Fatima i dodaje kako trenutno rade na pripremama za sajam M.O.W gdje će 15. septembra Prevent Fabrics zajedno sa Prevent Interiorom izložiti svoju novu kolekciju materijala I namještaja.