Fondacija Hastor: Potpisani ugovori o stipendiranju sa 334 studenta iz cijele BiH

Sarajevo, 10. Novembar 2018 Nakon potpisivanja ugovora o stipendiranju sa učenicima iz osnovnih i srednjih škola,danas su u prostorijama Asa Prevent grupacije potpisani i ugovori sa 334 studenta koji će u ovoj školskoj godini biti stipendisti Fondacije Hastor.

Radi se studentnima koji su zahvaljujući rezultatima i uspjehu na fakultetu zadržali stipendije iz prethodne godine, kao i novim stipendistima koji su ostvaraili pravo na stipendije na osnovu kriterija Fondacije Hastor. Samo u ovoj školskoj godini Fondacija će stipendirati 1976  učenika i studenata. Inače, ovo je najveći pojedinačni broj stipendista od svih registrovanih fondacija u BiH i regiji, a u narednom periodu planirano je da ovaj broj raste jer je raspisan novi konkurs sa proširenim kriterijima namijenjen isključivo nadarenim studnetima sa visokim prosjekom.

Izrasli su u samosvjesne i odgovorne ljude, a sad svoju djecu uče tim vrlinama. Divno je vidjeti da neko 13. put potpisuje ugovor sa nama, da je iz školske klupe kao osnovac došao u priliku da upisuje master studij, s pohvalama dekana. Imamo nekoliko takvih. S ponosom ističemo najbolje, a s velikom predanošću radimo sa svima onima čiji prosjek u školi i status želimo poboljšati,

rekao je Seid Fijuljanin direktor Hastor Fondacije, te je istakao da je u toku i konkurs za prijem novih studenata – stipendista Fondacije Hastor, osim onih sa kojima je danas potpisan ugovor.

Preteći osnovnu ideju i cilj, a to je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa, Fondacija Hastor je do sada podržala preko 3000 mladih iz cijele BiH.

U BiH ima pametnih mladih ljudi, ali ih dosta nije imalo mogućnosti da se školuje, posebno u ruralnim sredinama. Željeli smo da im to omogućimo, to se pokazalo opravdanim. Ti učenici danas kao studenti ubiru pohvale dekana, osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svaki njihov uspjeh i moj je uspjeh,

ponosno ističe učitelj  Ramo Hastor koji je kao volonter  uključen u programu stipendiranja, te od samog početka prati rad i napredak stipendista i zadovoljan je tempom i načinom razvijanja Fondacije Hastor.

Fondacija “Hastor” nastavit će da podržava djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama te na taj način doprinesu pozitivnim promjenama u društvu u kojem živimo.

Share